2021-04-21 08:04Pressmeddelande

Biltvättartider – tvätta på rätt sätt!

Karin Olofsson, produktchef för vatten och avlopp på Falu Energi & Vatten, ger tips på hur du tvättar bilen på rätt sätt.Karin Olofsson, produktchef för vatten och avlopp på Falu Energi & Vatten, ger tips på hur du tvättar bilen på rätt sätt.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan i Sverige. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav.
– Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner, berättar Karin Olofsson, produktchef för vatten och avlopp på Falu Energi & Vatten.

I helgen, 24-25 april, pågår kampanjen Stora biltvättarhelgen. En helg som sätter fokus på varför vi inte ska tvätta bilen på gatan. Kampanjen drivs av branschorganisationen Svenskt Vatten och landets VA-bolag.
– Det är bra med en sådan här helg för att påminna oss alla om hur man tvättar bilen på bästa sätt. Det är en enkel sak att göra för en bättre miljö, säger Karin.

Gatubrunnar leder vatten till vattendrag

Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen via gatubrunnar.
– Brunnar är till för att ta emot regnvatten och förhindra att det blir översvämningar. Den största delen av det vatten som samlas i gatubrunnar leds orenat direkt till närmaste vattendrag, berättar Karin.

Automatisk biltvätt är bäst

Så vad ska vi tänka på nästa gång det är dags för biltvätt? Karin guidar oss:
– Det bästa alternativet är att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör det själv-hall. Där finns reningsverk som tar bort stora delar av föroreningarna från tvättvattnet.

Tvätta på gräs eller grus - om du måste

Om du av olika anledningar inte kan tvätta i en biltvätt – utan måste tvätta bilen hemma - undvik då att stå på gatan eller garageuppfarten.
– Ställ istället bilen på en gräsmatta eller en grusplan. Då undviker du att tvättvattnet rinner ner i gatubrunnar och hamna orenat i närmaste vattendrag. Marken kan till viss del fånga upp föroreningar och bryta ner dem innan de når grund- och ytvatten, förklarar Karin.Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 800 miljoner kronor per år och har drygt 200 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun. Kontaktpersoner

Medieansvarig
Mikaela Trapp
Falu Energi & Vatten
Produktchef Vatten och avlopp
Karin Olofsson