2024-12-11 09:59Pressmeddelande

Från 2025: Falubor måste sortera textilier separat – kan vi göra mer?

En kvinna står och håller i luckan till en grön insamlingsbox för textilier.Cajsa Hagberg, Utvecklingsledare Återbruk, står vid insamlingsboxarna för textilier på Falu Återvinningscentral på Ingarvet.

Den 1 januari 2025 träder gäller nya krav som gör det obligatoriskt att sortera textilier separat från annat avfall. Syftet? Att minska mängden textilier som går till förbränning och istället bidra till en mer cirkulär hantering genom återanvändning och återvinning.

– Visst, det är bra att vi samlar in trasiga och oanvända kläder – men det allra bästa för klimatet är att kläder används så länge som möjligt, säger Cajsa Hagberg, Utvecklingsledare Återbruk på Falu Energi och Vatten.

Återbruk framför återvinning
I Falun har textilinsamlingen varit en del av återvinningsarbetet i över ett decennium, och sedan 2019 har initiativ som Återbruket och samarbeten med Human Bridge gett mätbara resultat. Under 2021 till 2024 minskade mängden textilier som slängdes i soporna från 300 till 70 ton årligen – en minskning som motsvarar nästan 77 procent! Samtidigt har insamlingen av textilier för återanvändning och återvinning fördubblats. I år beräknas hela 270 ton samlas in på kommunens återvinningscentraler.

Producentansvar – en viktig del av lösningen
För att skapa en verkligt cirkulär ekonomi är det inte bara konsumenterna som behöver ta ansvar – även producenterna måste göra sin del.

– Vi i avfallsbranschen vill gärna se ett producentansvar som innebär att de som producerar och säljer kläder också tar ansvar för återanvändning och materialåtervinning av sina produkter. De bör dessutom stå för hela kostnaden för den processen, säger Cajsa Hagberg, Utvecklingsledare Återbruk.

Ett producentansvar skulle inte bara minska avfallet utan också skapa incitament för företag att tillverka mer hållbara och återvinningsbara textilier. På FEV hoppas man att sådana regler snart blir verklighet, då det skulle göra stor skillnad för både klimatet och resurshanteringen.

Så gör du med dina textilier från 2025
De nya kraven kräver att textilavfall, oavsett om det är hela eller trasiga plagg, samlas in separat. Falu Energi & Vatten har flera insamlingsboxar på återvinningscentraler och i samarbete med Kopparstaden och Human Bridge runtom i kommunen. Alla typer av textilier – från kläder och accessoarer till lakan och gardiner – accepteras, så länge de är torra och förpackade i plastpåsar.

Men FEV vill ändå sätta ljus på de steg som kommer före insamlingsboxen:

  • Vårda och laga: Ge dina kläder ett längre liv genom att sy och lappa.
  • Dela och byt: Ta del av lokala initiativ som klädbytardagar och "Vandrande kassen".
  • Köp smartare: Satsa på plagg av god kvalitet och second-hand istället för nyproducerat.

– Vår uppmaning är enkel: köp bara det du verkligen behöver, vårda dina plagg, och när du tröttnar – ge dem vidare lokalt istället för att slänga, förklarar Cajsa Hagberg.

Så gör du med dina textilier från 2025
Det som samlas in sorteras hos Human Bridge och skickas till sorteringsanläggningar där det avgörs vad som kan återanvändas eller återvinnas. Hela plagg går till second-hand-butiker, medan trasiga textilier blir material för nya produkter.

– De nya kraven är en viktig pusselbit i omställningen till en cirkulär ekonomi, säger Cajsa Hagberg. Men vi hoppas att Faluborna även tar chansen att tänka till kring sina konsumtionsvanor – för klimatets och plånbokens skull.

Textilinsamling i siffror

Ett diagram över mängden textilavfall som slängs i restavfallet i Falu kommun.

Ett diagram över mängden textilavfall som slängs i restavfallet i Falu kommun.

 

Ett diagram över insamlade textilier i Falun de senaste åren.

Ett diagram över insamlade textilier i Falun de senaste åren.

 



Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 1 127 miljoner kronor per år och har cirka 230 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun.


Kontaktpersoner

Kundtjänst
Öppettid: 08.00–16.00
Projektledare/utvecklingsledare Återbruk
Cajsa Hagberg