2022-06-15 10:20Pressmeddelande

Nu förbättrar vi hanteringen av matavfall!

Man står i diskrum intill matavfallspåse.Magnus Norberg kökschef på ISS Facility var skeptisk till matavfallspåsar i papper i början. "Jag trodde inte att papperspåsarna skulle hålla, men jag blev glatt överraskad."

Alla villakunder använder sedan tidigare papperspåsar till matavfallet, men nu är det dags för företag och verksamheter att byta bioplastpåsar till papperspåsar och säckar.

Tidigare har matavfallet komposterats och då hann bioplastpåsarna brytas ned i komposteringsprocessen. Hanteringen av matavfallet har nu förändrats och bioplastpåsarna får inte användas i den nya processen, där det tillverkas biogas och biogödsel. Påsarna bryts inte ner vilket gör att de fastnar i pumpar och mekanik, men framför allt hamnar plastrester på åkrarna vid gödsling.

Positiva reaktioner från pilotkunder
Vi har under hela våren 2022 besökt ett 100-tal kunder i form av företag och verksamheter för att informera och tipsa om förändringen. Vi har också varit i kontakt med flera kunder som redan bytt till papperspåsar och säckar, reaktionerna har varit positiva!

Man står vid Falu Återvinningscentral.Daniel Stenvall, Driftchef på Insamlingen.

- Våra pilotkunder har frågat sig ”Varför har vi inte gjort det här tidigare?”. Det känns efterlängtat. Berättar Daniel Stenvall, Driftchef Insamling.

Magnus Norberg kökschef på ISS Facility var skeptisk till matavfallspåsar i papper i början.
- Jag trodde inte att papperspåsarna skulle hålla, men jag blev glatt överraskad.

Från den 30 juni 2022 får inte bioplastpåsarna användas till matavfallet i Falu kommun. Då är det enbart papperspåsar eller säckar som får användas.
Våra bästa tips för att få papperspåsar och säckar att fungera bra är:

• Informera medarbetare om att matavfallet är en viktig resurs att ta tillvara på.
• Låt blött matavfall rinna av innan det läggs i påsen eller säcken.
• Placera påsar och säckar luftigt
• Lägg torrt matavfall eller till exempel en bit hushållspapper i botten av påsen eller säcken.
• Det allra bästa är att minska matsvinnet!

Fakta/matavfall
Matavfall innehåller energi och näring, därför används det till att tillverka biogas och biogödsel. Av en liten påse matavfall kan vi tillverka biogas som räcker till att köra en vanlig personbil i 4 km.

Fakta/Varför byter vi påsar?
Bioplastpåsarna får inte användas i den nya process där matavfallet rötas istället för att komposteras. De skapar problem i anläggningen som tar emot avfallet, men också i en utav slutprodukterna, biogödsel, där plastrester hamnar på åkrarna.
Bytet kommer på sikt att gälla hela Dalarna eftersom vi lämnar matavfallet till samma behandlingsanläggningar. I landet finns flera goda exempel där de redan idag använder papperssäckar och påsar eftersom även de rötar sitt matavfall till biogas.

När ska bytet vara klart?
Från den 30 juni 2022 får inte bioplastpåsarna användas till matavfallet i Falu kommun. Då är det enbart papperspåsar eller säckar som får användas.Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 800 miljoner kronor per år och har drygt 215 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun. Kontaktpersoner

Kundtjänst
Öppettid: 08.00–16.00
Driftchef Insamling
Daniel Stenvall