2022-01-12 15:17Pressmeddelande

Regeringen kompenserar elkunder som drabbats av höga elräkningar

Hushåll som drabbats av höga elräkningar kommer att kompenseras. Det meddelade regeringen idag under en presskonferens. Här får du mer information om vad som gäller.

De ovanligt höga elräkningarna för december kom som en chock för många svenskar och det har skapat en stor oro för hur man ska få ihop sin ekonomi. Med anledning av det har regeringen nu beslutat om ett nytt stöd för elkunder. Regeringen kommer att avsätta drygt sex miljarder till stödet.

– Det är glädjande att regeringen gör en insats och skjuter till pengar för att mildra konsekvenserna av de rekordhöga elpriserna, säger Per Magnusson, produktchef för El på Falu Energi & Vatten.

Ersätter med max 2 000 kronor per månad

Elpriskompensationen gäller elkunder och är aktuell för månaderna december, januari och februari. Stödet baseras på hur stor elförbrukning ett hushåll har varje månad, där den högsta ersättningsnivån är hushåll som använder över 2 000 kWh per månad. Som mest kan ett hushåll få ett stöd på max 2 000 kronor per månad.

Behöver inte söka stödet

Stödet kommer att betalas ut utifrån en förbrukningstrappa. Den exakta utformningen av trappan kommer att tas fram i dialog med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen. Pengarna kommer sedan att betalas ut utan att elkunden behöver ansöka om det.

– Vi som är elnätsföretag kommer sedan att sköta om utbetalningarna, säger Per Magnusson.

Det är fortfarande oklart när pengarna kommer att betalas ut. Som elkund får man räkna med att utbetalningen sker om någon eller några månader eftersom den politiska processen behöver lite tid.


Ämnen: El

Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 800 miljoner kronor per år och har drygt 215 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun. Kontaktpersoner

Medieansvarig
Mikaela Trapp
Falu Energi & Vatten
Produktchef El
Per Magnusson