2025-03-17 10:52Pressmeddelande

Så arbetade vi hållbart 2024!

Vindkraft.

Falu Energi & Vatten arbetar för att det ska vara enkelt att leva ett hållbart liv i Falun. För att lyckas med det är hållbarheten grunden för all verksamhet på FEV. Under 2024 gjordes en rad insatser inom många områden för att göra Falun mer hållbart.

Hållbarhet innebär för Falu Energi & Vatten att kunder och kommande generationer ska kunna leva i ett hållbart samhälle som är tryggt och hämtar sin energi från lokala, förnyelsebara resurser. Nu är hållbarhetsredovisningen för 2024 klar.

- Vi utvecklar Falun med stort engagemang och alltid med hållbarhet i fokus. Det betyder att vi hela tiden behöver bli bättre, tänka nytt och tänka om och använda effektiv teknik. I vår hållbarhetsredovisning för 2024 finns flera exempel på detta, säger Johan Hedman, VD.

Klimatsmart fjärrvärme

Fjärrvärme är en prisvärd, hållbar och trygg uppvärmning. I kraftvärmeverket i Falun och i våra lokala pannor i Bjursås, Svärdsjö, Sundborn och Grycksbo produceras klimatsmart fjärrvärme. Fjärrvärmeproduktionen är i det närmaste fossilfri med 97,4 procent förnybar energi år 2024. Cirka 3400 företag och fastighetsägare i Falu kommun är idag anslutna till fjärrvärmenätet.

- Vår fjärrvärme bidrar till minskade koldioxidutsläpp och en bättre miljö med renare luft. Värmen produceras lokalt och energin stannar i Falu kommun, säger Johan Hedman.

Smart resursanvändning med närsorterat

Det bästa avfallet är det som inte ens uppstår. Att bidra till en smart resursanvändning är viktigt för oss. Vi jobbar utifrån ”avfallstrappan”, vilket innebär att förebyggande av avfall och återbruk alltid ska prioriteras före materialåtervinning, förbränning och deponi.

Regeringen har beslutat om nya regler som ska göra det enklare för hushåll och verksamheter att sortera förpackningsavfall. Under 2024 har vi börjat införa fastighetsnära insamling (Närsorterat) för flerbostadshus och under 2026 inför vi det för villor.

- Närsorterat innebär att förpackningar av kartong/papper, plast, färgat och ofärgat glas samt metall hämtas nära bostaden. Våra kunder behöver alltså inte köra sina förpackningar till återvinningsstationen, säger Gunnar Ekström som är projektledare för Närsorterat.

Lokalproducerad el

All el som du köper av Falu Energi & Vatten är ursprungsmärkt som förnyelsebar. Det betyder att den kommer från källor som förnyas, så som bioenergi, solkraft, vindkraft och vattenkraft. Cirka 40 procent av elen har sitt ursprung i Falu kommun, till exempel från vårt kraftvärmeverk i centrala Falun som eldas med biobränsle eller från lokal vindkraft.

- Under 2024 lanserade vi Falupriset Vinter – en flexibel variant av Falupriset. Från november till mars gäller samma villkor som Falupriset, medan avtalet övergår till ett rörligt månadspris under perioden april till oktober, säger Per Magnusson, produktchef för elhandel.

Social hållbarhet, sponsring och samarbeten

FEV stöttar föreningar med en ekonomisk insats, och föreningar kan söka sponsring en gång per år.  Under 2024 hade FEV fler än 30 sponsringssamarbeten över hela kommunen.
Många samarbeten är relaterade till idrottsföreningar, men även tekniktävlingar, nattvandring, leksaksbyte, stadsfester och allsång har varit föremål för samarbete under året.

Sex centrala områden

Hållbarhetsredovisningen är gjord utifrån sex centrala områden:

  • Attraktiv arbetsplats
  • Vårt värdefulla vatten
  • Engagerad samhällsbyggare
  • Trygga leveranser
  • Fossilfritt
  • Smart resursanvändning

Läs mer på fev.se/hållbarhet 

 

 


Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 1 303 miljoner kronor per år och har cirka 235 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun.


Kontaktpersoner

Produktchef El
Per Magnusson
Driftchef Återvinning
Gunnar Ekström
VD och koncernchef
Johan Hedman
Falu Energi & Vatten