2024-09-20 11:20Pressmeddelande

Så ska Faluborna bli bättre på att sortera sitt avfall i hemmet

Två människor framför en sopbil

Falu Energi & Vattens styrelse har fattat beslut om det nya insamlingssystemet för villor i Falu kommun.
- Det här beslutet gör det lättare för Falubor i villa att återvinna plast- och pappersförpackningar. På så sätt bidrar vi till EU:s mål för återvinning och hjälper till på vägen mot en cirkulär ekonomi, utan att det blir dyrare, säger Gustav Sjöblom, styrelseordförande på FEV.

Falu kommuns villaägare kan under 2025/2026 se fram emot förbättrade möjligheter att sortera sitt hushållsavfall, i enlighet med regeringens beslut om utökad insamling. De redan befintliga kärlen för mat- och restavfall ska kompletteras med kärl för plast- och pappersförpackningar. Samtliga avfallskärl kommer samlas in av Falu Energi & Vatten som transporterar avfallet för återvinning, precis som det fungerar idag.

- En stor del av restavfallet innehåller idag förpackningar som inte sorteras ut. Med hjälp av Närsorterat, som vi har valt att kalla det, blir det lättare att göra rätt från början, säger Gunnar Ekström, projektledare för FNI-projektet på FEV.

När det kommer till färgat glas, ofärgat glas och metallförpackningar så fortsätter FEV att hänvisa till deras återvinningsstationer. Återvinningsstationerna kommer att finnas kvar till åtminstone slutet på 2026. Samtidigt pågår ett gemensamt arbete tillsammans med många andra kommuner, främst i norr, om hur den här insamlingen ska fungera bäst på sikt.

Ett noga avvägt beslut

På FEV har man under en längre tid utvärderat sju olika insamlingssystem. Det system som har fått bäst resultat, både ekonomiskt, logistiskt, hållbart och när det gäller kundnöjdhet, är att lägga till två extra avfallskärl av samma typ.

- Vi har arbetat tillsammans med Borlänge och Säter i valet av system, det är ingen slump att vi går fram med samma lösning. Jag ser framför mig att vi i regionen kan jobba mer tillsammans för att fortsätta skapa nytta för våra kunder. Trots att det blir fler kärl på tomten och trångt på vissa håll så har de allra flesta villaägare välkomnat möjligheten att få sortera mera hemma, Säger Johan Hedman, vd på FEV.

Inga merkostnader i avfallstaxan

Det nya insamlingssystemet medför inte heller några merkostnader i avfallstaxan för villaägare i kommunen. En av anledningarna är att den lösning vi valt innebär att vi kan fortsätta använda de befintliga sopbilarna för insamlingen av hushållsavfall.


Fakta Fastighetsnära insamling

Den utökade insamlingen av hushållsavfall, Fastighetsnära insamling, är ett regeringsbeslut som utgår från EU:s avfallsdirektiv och omfattar alla kommuner i Sverige. Fram till 2027 ska alla hushåll i Sverige ha infört den utökade insamlingen av förpackningsmaterial. Vilket system som används är upp till varje kommun att bestämma.

Avfallsmålen som satts upp av Falu Kommun och FEV.

Falu Energi & Vatten tillsammans med Falu kommun har tagit fram verksamhetsmål för avfallsinsamlingen i kommunen fram till 2030. Den fastighetsnära insamlingen är ett verktyg för att uppnå de nya målen.

  • Total mängd hushållsavfall ska minska med 25% till och med år 2030 (från 384 kg/inv till 290 kg/inv).
  • Insamlingen av restavfall från hushåll ska minska med 50% till och med år 2030 (från 104 kg/inv till 52 kg/inv).
  • Mängden brännbart avfall från ÅVC ska minska med 50 % till och med år 2030 (från 40 kg/inv till 20 kg/inv).



Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 1 127 miljoner kronor per år och har cirka 230 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun.


Kontaktpersoner

Kundtjänst
Öppettid: 08.00–16.00
VD och koncernchef
Johan Hedman
Falu Energi & Vatten