2021-09-30 13:15Pressmeddelande

Tävlingen Minimeringsmästarna i Falun är igång.

Sanna Kallur, ambassadör för Falu Energi & Vatten

Under sommaren har det varit möjligt att anmäla hushåll till den nationella tävlingen Minimeringsmästarna. Intresset i Falun har varit stort, 34 hushåll har skickat in sin anmälan. Utav dem har sju hushåll valts ut och de består av olika konstellationer.

Tävlingen drivs av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I Dalarna är det elva kommuner som medverkar. I ett års tid, med start i september 2021, får deltagare inspireras till hur man kan leva mer hållbart och samtidigt tävla mot andra hushåll i den stora Sverigekampen. Det ska kännas roligt och enkelt att minska på sitt avfall är budskapet.

– Det här är en viktig resa, inte bara för de hushåll som deltar utan för hela Falun, Dalarna och Sverige. Vi behöver inspirera så många som möjligt att minska mängden avfall och leva mer hållbart, säger Cajsa Hagberg, utvecklingsledare Återbruk på Falu Energi & Vatten.

Många intresserade av att delta

I Dalarna medverkar elva kommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Vansbro och Älvdalen. Totalt har 85 hushåll anmält sig och varje kommun har mellan tre till åtta deltagande hushåll.

– När vi gjorde urvalet av deltagare till tävlingen var det viktiga att hitta en bra blandning av hushåll. Vi har tittat på bland annat sammanställningen av de olika hushållen, motivering, boendeform och område. Det blev en bra blandning av familjer med unga barn eller tonåringar, yngre och äldre personer som bor i olika områden i Falun vilket ger oss en bra mixad grupp, berättar Cajsa.

Första träffen med information och inspiration

En första träff har genomförts och där fick hushållen träffa varandra samt bli introducerade i deras kommande utmaningar. För att få inspiration fick hushållen åka på Sopsafari på Falu återvinningscentral och tävla i avfallstrappan.

Under året som kommer träffas hushållen fem gånger för att få inspiration och nya utmaningar. De kommer få väga sitt avfall i omgångar för att se hur och om de förbättras. I mitten av oktober 2022 blir det final och vinnare i Falun, Dalarna och Sverige utses.

Hushållet Ringi består av fem personer, två vuxna, två utflugna barn och en hemmaboende tonåring. De har förstått att det är helt nödvändigt att leva mer hållbart och minska deras förbrukning av jordens resurser.

– Jag anmälde min familj till Minimeringsmästarna eftersom jag ser det som en utmärkt möjlighet för oss att få mer kunskap inom detta område. Kunskap som i sin tur förhoppningsvis leder till konkreta bestående beteendeförändringar. Jag hoppas vi kan få inspiration av övriga som är involverade i projektet och att vi i vår tur kan inspirera andra, både i och utanför projektet, till förändring, säger Kersti Ringi, minimeringstävlare.

Nästa tematräff handlar om Hållbar konsumtion och sker i slutet av oktober.

Digitala minimeringsmästare

Även du som inte deltar i den officiella tävlingen kan bli minimeringsmästare. Vi vill uppmuntra alla hushåll i Falu kommun att delta i den digitala tävlingen. Följ Minimeringsmästarna på Instagram eller Facebook och genomför de utmaningar som postas under året. På så sätt har då chans att lära dig nya saker, minska ditt avfall och vinna priser. Deltar du så tävlar du för Falun och vi samlar som kommun mer poäng till tävlingen vilket ger oss större chans att vinna. Så tveka inte, följ med Minimeringsmästarna digitalt.


Om Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten är ett kommunägt företag som omsätter cirka 800 miljoner kronor per år och har drygt 200 anställda. Med våra verksamheter inom el, kraftproduktion, värme & kyla, stadsnät, återvinning samt vatten är vi en viktig del av infrastrukturen i Falu kommun.